LÁZI DOMBI MESÉK

A Lázi dombi mesék rendezvénysorozat tizedik éve havi rendszerességgel működő táncházi program Szennában.

Játszóház és gyermek táncház, kézműves foglalkozások, játék-, mese-, daltanulás, ismeretterjesztő előadás és felnőtt táncház tartozik a programsorozathoz. A helyszín a Falumúzeum, a református templom és a kultúrház.

Eddigi vendégeink főleg a magyarországi táncház-mozgalom illetve bábművészet élvonalába tartozó előadóművészek, zenekarok, együttesek voltak, mint például Berecz András, az Egyszólam zenekar, a MárkusZínház vagy Kemény Henrik. Tartottunk rimóci, dél-alföldi, és szilágysági táncházat a tájegység hagyományőrzőivel.

Fokozatosan vettük be programjaink közé a Magyarországon élő kisebbségek, valamint a más népek kultúráját bemutató esteket. Határon túl élő zenészeket, táncosokat is vendégül láttunk, s az ő közreműködésükkel próbáltunk bemutatni egy-egy tájegységet. Magyarszovátról, Csíkszentdomokosról, Kalotaszegről, Moldvából, Vajdaszentiványról, Palatkáról, Gyimesből érkeztek hagyományőrző csoportok. A hazánkban élő nemzetiségek hagyományaival horvát és sváb esten ismerkedhettek az érdeklődők. Magyar folklórkincseink mellet több alkalommal bemutattuk más népek kultúráját is. Így volt már ír, dél-amerikai , görög, macedón és héber estünk.

A Lázi-dombi mesék című táncház sorozat rendezvényeit megszerették az emberek. Várják a programokat, melyekbe megpróbáljuk bevonni a helyi hagyományokat még jól ismerő lakosokat. Próbálunk megteremteni egy olyan közeget, amelyben közvetlenül és kötetlenül adhatják át tapasztalataikat a fiatalabb generációnak. A rendszeres kulturális program találkozási lehetőség a falvak lakosságának.

Kialakult egy 100–150 főből álló törzsközönség (a helyi művészeti iskola tanulói, gyerekek, fiatalok, idősek, családok Szennából, a környező falvakból, Kaposvárról és környékéről), és az igény egyre fokozódik. Rendezvényeinkről a helyi média is gyakran tájékoztatást ad. Ezt az érdeklődést színvonalas rendezvények szervezésével tudjuk fenntartani.

Értesítjük eseményeinkről!