„Ha kenyér van, minden van!”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/lazidombi/lazidombi.hu/wp-content/plugins/sexybookmarks/includes/public.php on line 337

Augusztus 17-18-án a szennai Skanzenben „Ha kenyér van, minden van!” elnevezésű, ünnepi tematikus hétvége keretében a látogatók megtudhatják hogyan került az étel az asztalra, miért jelentett “gazdagságot” a kenyér. Kinek a feladata a kenyérsütés? Mi az a “sütnivaló”? Milyen íze van a frissen sült kenyérnek? Hogyan működött a füstöskonyha?

Ezekre a kérdésekre minden érdeklődő választ kaphat, a Lázi Dombi Kulturális Egyesület valamint a Kamilla Vendégház közreműködésével megrendezésre kerülő hétvégén.



Augusztus 20. Szent István államalapítónk mellett az új kenyér ünnepe is. Az aratás befejezését követően, a gabonafélékből készülő új kenyér tiszteletére ünnepségeket tartottak Magyarország több településén.

Az augusztus 17-18.-i tematikus hétvége során, a látogatók megismerkedhetnek a kenyér elkészítésének minden apró momentumával. Megkóstolhatják az új kenyeret, csépelhetnek, süthetnek, szelelhetnek, őrölhetnek. A fiatal lányok és asszonyok elkészíthetik saját aratókoszorújukat, vagy az ajtóra az ünnepi díszt. Természetesen a kisebbek számára is tartogatunk valamit, ugyanis megalkothatják kedvenc terményeikből saját alkotásaikat.

Program
augusztus 17., szombat
9:00- 15:15
Több helyszínen a gabona feldolgozásának fázisait lehet megismerni, kipróbálni.
– cséphadarás
– szelelés
– őrlés
– kenyérsütés
– aratókoszorú és szalmadíszek készítése
– terményképkészítés kicsiknek, ahol megelevenednek a szennai Skanzen lakóházai
15:30-17:00
Szent István ünnepéhez kapcsolódó dalok tanulása, zene és tánc kíséretében.
augusztus 18., vasárnap
9:00- 17:00
Több helyszínen a gabona feldolgozásának fázisait lehet megismerni, kipróbálni.
– cséphadarás
– szelelés
– őrlés
– kenyérsütés
– aratókoszorú és szalmadíszek készítése
terményképkészítés kicsiknek, ahol megelevenednek a szennai Skanzen lakóházai
 

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

 

Szóljon hozzá!

Értesítjük eseményeinkről!