Utazás Keleten – kalandozások Belső-Ázsiában előadássorozat 1.

FIGYELEM! Időpontváltozás! 

Nyitrai Marianna néprajzkutató, énekes szervezésében indul a legújabb Lázi Dombi programsorozat.

“A gyerekekkel szeretném megismertetni azokat az utakat, amelyek engem  a hagyományos életformák mellé szegődtettek. Összekapcsolnám saját utazásaimat jó barátaim – néprajzosok! – világjárásával, világlátásával. Így lázi-dombi keretek között egy előadássorozatot indítanánk, Utazás Keleten címmel. Először egy Kazahsztánig elnyargalt (igen, lovon!)  történész-néprajzkutató barátom mesélne, és vetítgetne a gyerekeknek, és az érdeklődő felnőtteknek. Egy tartalmas éneklő délutánba beépítenénk – mondjuk nemezelés mellett – a belső-ázsiai kultúraformáló népek zenéjét is a magyar mellé. Viszont ez felnőttnek éppolyan érdekes.

Tehát, Béres Sándor mesél az azeriekről, kazakokról, tatárokról, mi meg megtanulunk egy-két dalt ezeken a nyelveken. Ha sikerül. Vagyis most münk tüktököt meglepünk!

November 17-én, szombaton elindul a “karaván” Keletre. A vasárnap délutáni találkozó 2 ütemben zajlik majd. Első felében kézműves foglalkozás a gyerekekkel és szülőkkel, azután előadás törökországi utazásokról, vetítéssel. Az oszmán kultúrával azonosított török kultúra egy finom (!) szeletét fogjuk a gyerekekkel elkészíteni : baklavát sütögetünk. Erre kortyolgatjuk a törökösen elkészített teát. Mindezekről megtudjuk, hogy nem török találmány, mégis emblematikus. A sütögetést kezdjük 3-kor, a vetítést 5-kor.

Tehát: 15.00: baklava és tea készítése a szennai kultúrházban
              17.00 : előadás Törökországról, a törökségi népek kultúrájáról fényképek alapján, török népdal(ok) tanulása

Utóbbi alatt csendes teázás, baklavázás.
Görüsürüz, Nyitrai Marianna

Mindenkit szeretettel várunk!

Szóljon hozzá!

Értesítjük eseményeinkről!