Örök barátságot rejtett a komatál – Egy elfeledett szokást elevenítettek fel a szennai gyerekek


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/lazidombi/lazidombi.hu/wp-content/plugins/sexybookmarks/includes/public.php on line 337

A fenti a címmel jelent meg e cikk a Somogyi Hírlapban a falumúzeumi eseményről.

Komatálat vivő asszonyKomatálat hoztam, be is aranyoztam – énekelték a szennai gyerekek, akik egy rég elfeledett, szép hagyományt elevenítettek fel szombaton a falumúzeumban Nyitrai Marianna népi énekes, a művészeti iskola tanára vezetésével.

Ez a rendezvény is az “Örökség és közösség a Zselic kapujában” rendezvénysorozat egyik állomása volt, melynek során a falusi kultúrkörhöz tartozó közösségi eseményeket, hagyományokat szeretnék megismertetni a szervezők minél szélesebb körben.

KomatálkészítésA komatál-készítés például még a múlt század harmincas éveiben is sok helyen szokás volt. Kurucz Imréné Mariska néni, Illés Mihályné Bözsi néni és Borbás Jánosné Bözsi néni meséltek a kicsiknek arról, hogy Töröcskén, Csökölyben vagy Kaposdadán milyen volt ez a szép hagyomány.

Volt, ahol húsvét utáni első vasárnap vitték egymásnak a lányok, ezt a napot hol fehér vasárnapnak, de Csökölyben például “mátkázó vasárnapnak” hívták. De volt, ahol pünkösdre időzítették az ajándékozást. Az is településenként változó volt, hogy mi került a komatálba. Hol sütemény, hol hímes tojás, hol még egy kis üvegecske bor is. Az viszont mindenütt igaz volt, hogy ez a kis ajándékcsomag a barátságot jelképezte: akik ilyent adtak egymásnak, örök életre barátságot fogadtak, és később rendszerint valóban keresztkomaságba kerültek.

kosárfonókSzombaton először a kosárfonás trükkjeivel ismerkedtek a szennai gyerekek, aztán a komatál szokásához kapcsolódó rigmusokat tanulták meg. S mivel ezúttal is összegyűlt rengeteg finomság a gyümölcstől a süteményig, a hímes tojástól a pogácsáig, a gyerekek maguk is készítettek komatálat, feldíszítették, s el is játszották ezt a kedves népi hagyományt. S ha sírig tartó barátságok talán nem is születtek, de egy remek hangulatú délutánnal bizonyosan gazdagabbak lettek a vendégek.

(Forrás: Somogyi Hírlap)

A képek sajátok! 🙂

A jó hangulatról a Somogy zenekar (is) gondoskodott.

Szóljon hozzá!

Értesítjük eseményeinkről!